Τρίτη, 01 Αύγουστος 2017 00:00

10 συμβουλές για να μην μείνετε από μπαταρία στην παραλία

Γράφτηκε από τον 

Παρότι το καλοκαίρι αποτελεί αφορμή για όλους να αφήσουν το κινητό στην άκρη, πολλές φορές το να μείνεις από μπαταρία ακόμη και στη θάλασσα μπορεί να αποδειχθεί... οδυνηρό.

Βουτιές, θαλάσσια σπορ, ταβερνάκια, και δροσερά κοκτέιλ περιλαμβάνονται επίσης στο «καλοκαιρινό μενού» το οποίο καταφέρνει να επιμηκύνει την ημέρα, και τη νύχτα ενίοτε, αλλά παρόλα αυτά να μας ξεκουράζει. Τι γίνεται όμως σε αυτή την περίπτωση με το κινητό μας το οποίο έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας;  Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανή την μπαταρία του για όλες αυτές τις ώρες που θα απουσιάζουμε από κάποια πηγή ρεύματος;

Αν και τα σημερινά «έξυπνα» τηλέφωνα στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιώνουν τον τίτλο τους - διαθέτοντας επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες απ’ότι το PC μας, όντας αδιάβροχα, κατεβάζοντας αρχεία πολύ γρήγορα, φωτογραφίζοντας αποτελεσματικότερα από μια compact μηχανή κι έχοντας ανάλυση μεγαλύτερη από αυτή που είχε η 55” τηλεόραση του σαλονιού μας - αποδεικνύονται ιδιαιτέρως «ενεργοβόρα» εξανλτώντας την μπαταρία τους απείρως γρηγορότερα. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά tips που θα μας εξασφαλίσουν λίγη «διάρκεια» ακόμα. Άλλωστε , όπως διατείνονται και οι ειδικοί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν καθορίζεται μόνο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού αλλά και από τον χρήστη του.

 •  Κλείστε τα δεδομένα και χρησιμοποιήστε WiFi

Το κατέβασμα από το Διαδίκτυο είναι ενεργοβόρο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Απενεργοποιήστε την μεταφορά δεδομένων από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας («Ρυθμίσεις» - «Δεδομένα») γιατί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες κατανάλωσης μπαταρίας.

 

 • Χαμηλώστε τη φωτεινότητα

Η χαμηλή φωτεινότητα μπορεί σίγουρα να εξοικονομήσει μπαταρία. Στα κινητά με AMOLED οθόνες το μαύρο φόντο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξοικονόμηση μπαταρίας, αφού στις οθόνες αυτές όταν ένα pixel πρέπει να δείξει μαύρο δεν χρειάζεται να ανάψει κανένα από τα υπο-pixel από τα οποία αποτελείται (κόκκινο μπλε πράσινο). Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας μαύρο φόντο στην εφαρμογή Reddit Sync η κατανάλωση μπαταρίας ήταν κατά 41% λιγότερη.

Για να ρυθμίσετε χειροκίνητα τη φωτεινότητα σε ένα χαμηλό επίπεδο που σας βολεύει ώστε να εξοικονομήσετε μπαταρία πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» - «Οθόνη και Φωτεινότητα». Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το λειτουργικό iOS όσο και το Android προσφέρει τη ρύθμιση «Αυτόματη φωτεινότητα» που προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης στις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού.

 • Διατηρήστε το τηλέφωνο... δροσερό

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βλάπτουν σοβαρά την υγεία των... ηλεκτρονικών συσκευών. Γι' αυτό καλό θα ήταν να μην αφήνετε τα κινητά εκτεθειμένα στο αυτοκίνητο αλλά και να βεβαιώνεστε με ποιο τρόπο οι συσκευές δεν υπερθερμαίνονται κατά την χρήση.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η έκθεση της συσκευής σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 ⁰C οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν την χωρητικότητα της μπαταρίας οριστικά. Σε αυτή την περίπτωση η μπαταρία δεν θα μπορέσει ξανά να έχει μια πλήρη κανονική φόρτιση. Επιπλέον να θυμάστε πως η φόρτιση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδεικνύεται ακόμα πιο επιβλαβής.

Για παράδειγμα στην επίσημη σελίδα της Apple αναφέρεται πως η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας ορίζεται από 16-22 ⁰C.

Αντίθετα όταν το κινητό χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από από 0 ⁰C μπορεί να παρατηρηθεί μια απότομη μείωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Η απόδοση της μπαταρίας θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από λίγη ώρα.

Τέλος να γνωρίζετε πως φορτίζοντας το κινητό όταν είναι μέσα σε συγκεκριμένου τύπου θήκες, μπορεί να παραχθεί επιπλέον θερμότητα, που επίσης θα επηρρεάζει αρνητικά την απόδοση της μπαταρίας στο μέλλον. Αν παρατηρήσετε ότι το κινητό ανεβάζει θερμοκρασία κατά την φόρτιση καλό θα είναι να αφαιρείτε την θήκη πριν από αυτή.

 • Φορτίστε σωστά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως δεν πρέπει να αφήνουμε το κινητό να ξεμένει εντελώς από μπαταρία. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε παλαιότερα, οι νέου τύπου μπαταρίες δεν χρειάζεται να αδειάζουν πλήρως για να κρατήσουν περισσότερο.

Επιπλέον, καλό είναι να μην αφήνουμε το κινητό συνδεδεμένο στη πρίζα ενώ έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση. Στις νέου τύπου μπαταρίες είναι προτιμότερο να φορτίζετε το κινητό σας μέχρι το 80%, παρά μέχρι το 100%. Εάν φορτιστεί πλήρως, φροντίστε να μην μείνει συνδεδεμένο με τον φορτιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 • Μην ψάχνετε για... σήμα

Όσο το κινητό έχει χαμηλό ή καθόλου σήμα τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει στην προσπάθειά του να το ανακτήσει. Για το λόγο αυτό σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης να εξοικονομήσουμε μπαταρία, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μπορούμε να ενεργοποιούμε τη λειτουργία «Χρήση σε πτήση» και να ενεργοποιούμε όταν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε.

 • Απενεργοποιήστε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε

Πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» – «Μπαταρία» μπορείτε να δείτε ποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, δηλαδή μπαταρία, και για ποιο σκοπό. Σε περίπτωση που κάποια εφαρμογή καταναλώνει πολύ μπαταρία λόγω δραστηριότητας στο υπόβαθρο, πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» - «Γενικά - «Ανανέωση εφαρμογής στο υπόβαθρο» και απενεργοποιήσετε την.

Αν πάλι δείτε κάποια εφαρμογή να καταλανώνει πολλή μπαταρία λόγω χρήσης υπηρεσιών τοποθεσίας (GPS) μπορείτε αντίστοιχα να απενεργοποιήστε από τις ρυθμίσεις  την πρόσβασή της στις υπηρεσίες τοποθεσίας.

Ειδικά για την περίπτωση των iPhones, αξίζει να θυμάστε πως από το iOS 9 και μετά υπάρχει η λειτουργία χαμηλής ισχύος που μειώνει προσωρινά την κατανάλωση ενέργειας όταν η μπαταρία πέσει κάτω από 20%, έως ότου φορτίσετε πλήρως το iPhone. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» - «Μπαταρία» - «Λειτουργία χαμηλής ισχύος». Όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη η λήψη email, η ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο, οι αυτόματες λήψεις και κάποια οπτικά εφέ μειώνονται ή απενεργοποιούνται.

 • Ακούστε μουσική από hands-free κι όχι από το ηχείο

Όταν χρησιμοποιούμε το hands-free για να ακούσουμε μουσική γλιτώνουμε ενέργεια. Αρκεί να σκεφτείτε ότι για να επιτύχετε το επιθυμητο επίπεδο έντασης στη μουσική όταν εκπέμπει από το μεγάφωνο συνήθως πρέπει να ρυθμίσετε την ένταση στο μέγιστο ενώ στην περίπτωση του hands-free έχετε το ίδιο αποτέλεσμα σε μεσαίο επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως καταναλώνετε περίπου τη μισή ενέργεια.

 • Ρυθμίστε την οθόνη σας να κλείνει γρήγορα όταν δεν χρησιμοποιείτε το κινητό

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο αλλά εξοικονομούμε ενέργεια επιλέγοντας το συντομότερο δυνατό διάστημα για το αυτόματο κλείδωμα της οθόνης. Μέσα από τις «Ρυθμίσεις» – «Αυτόματο Κλείδωμα» επιλέγουμε τον μικρότερο δυνατό χρόνο για να σβήνει η οθόνη άμεσα. Τα 30 δευτερόπλεπτα αποδεικνύονται ευεργετικά.

 • Απενεργοποίηση ήχων πληκτρολογίου

Παράδοξο αλλά αληθινό. Εξοικονόμηση ενέργειας και ματαρίας γίνεται ακόμα κι αν απενεργοποιήσουμε τους ήχους πληκτρολογίου, κάτι που ούτως ή άλλως δεν χρειαζόμαστε.

 • Στην περίπτωση των Android λειτουργικών χρησιμοποιήστε εφαρμογές που σώζουν ενέργεια

Ενδεικτικά το Greenify, καθώς και άλλες εφαρμογές, βρίσκουν τρόπους να «σώσουν» ενέργεια.. Στην ουσία οι συγκεκριμένες εφαρμογές βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας, σταματώντας τις ενεργοβόρες εφαρμογές να λειτουργούν στο υπόβαθρο.

 • Όπου δεν φτάνει το ρεύμα φτάνει το Power Bank

Τελευταίο αλλά άκρως αποτελεσματικό, είναι Power Bank μια φορητή μπαταρία ή αλλιώς ένας φορητός φορτιστής, τον οποίο μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας και να «ανασταίνετε» την συσκευή σας όταν δεν έχετε ευκολη πρόσβαση σε ρεύμα (σε  κάποιο εξωτερικό χώρο, στην ύπαιθρο, στην παραλία κλπ.).

 

 

Πηγή: insider.gr

 

Σας άρεσε το άρθρο; Μπορείτε να κάνετε Like / Comment / Share αν πιστεύετε ότι θα αρέσει ή φανεί χρήσιμο και σε άλλους επίσης. Μη ξεχάσετε να κάνετε Like και στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.

Mr. TechReport, Βοηθός Επισκεπτών

 

 

 

Σχετικά με Εμάς

Στο TechReport.gr, αρέσει πολύ η Τεχνολογία! Κύριος σκοπός του είναι η τεχνολογικά έγκυρη ενημέρωση όλων των επισκεπτών του. Στόχος του είναι όχι απλά να παρέχει ενημέρωση, αλλά να βοηθάει τον αναγνώστη μέσα από τη ύλη που δημοσιεύει, να κάνει τις καλύτερες επιλογές σε τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, να επωφελείται των προσφορών που έπειτα από έρευνα δημοσιεύει και εν τέλει να τον διατηρεί Τεχνολογικά-In σχετικά με όλα τα νέα tech trends.

Πρόσφατα Tech Deals

ProtoThema.gr | Τελευταία Νέα

Μικτά πρόσημα μετά τις χθεσινές απώλειες στη Wall

Έσπρωχνε ηρωίνη στην Κάλυμνο με εντολές φυλακισμένου

Ουκρανός έφτασε στον Έβρο με κλεμμένο αυτοκίνητο

Η Τουρκία καταδικάζει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ολλανδία

Βίντεο: Νεκρός αστυνομικός σε επεισόδια με τους οπαδούς της Σπαρτάκ Μόσχας στο Μπιλμπάο

Αργεντινή: Διπλωμάτες και αστυνομικός σε κύκλωμα που εξαφάνισε 400 κιλά κοκαΐνης

Έλληνας συνελήφθη για 19 κλοπές στην Κέρκυρα

Μαρέβα Μητσοτάκη: Αμαυρώνουν την πορεία μου, για να πλήξουν τον σύζυγό μου

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Νεκρός εργάτης που δούλευε στο πλοίο «Αλεξάνδρα»

Χιμένεθ: «Είμαστε υπερήφανοι, μας αδίκησε η διαιτησία στο πρώτο ματς»!

Europa League: Dynamo Kiev-AEK 0-0 (FINAL) - AEK is out

Θεσσαλονίκη: Μόλις πάρκαρε τον έπιασαν με σχεδόν ένα κιλό χασίς

Μηνύματα στις τουαλέτες, μέρος 4ο: Σκοράρετε, μην είστε χασογκόληδες (pics)

Ολυμπιακός-Βαλένθια 80-70: Έπαιξε με τη φωτιά, αλλά δεν κάηκε

Νέο τζακ-ποτ στο Τζόκερ: 1,2 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση

Τζανακόπουλος για Novartis: Θεσμικά ατοπήματα είναι οι απειλές εναντίον μαρτύρων

Οριστικά στην 15η θέση της UEFA η Ελλάδα

Συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο πιστολέρο της Νάξου

Γαλλική φρεγάτα «έσπασε» την τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ

Ντιναμό Κιέβου-ΑΕΚ 0-0: Έχασε τα... άχαστα και αποκλείστηκε αήττητη!

Newsletter για Νέα Tech Reports!

Για να μη χάνεις ποτέ ούτε ένα νέο Tech Report, κάνε εγγραφή στο Newsletter.